Ouderforum 1: Hoogbegaafd? Voorbij hokjes en mythes.
Tijdens een ouderforum brengen we (groot)ouders samen die een (vermoedelijk) hoogbegaafd (klein)kind hebben.
Gedurende anderhalf uur brengt Ilse Verhoeven een interactieve lezing, waar meningen en input van de deelnemers op prijs worden gesteld.
Daarna is er nog een half uurtje tijd om samen met andere ouders na te praten en te snuisteren in boeken en tools die werden besproken tijdens de sessie.
Inhoud lezing 1 op 25 januari 2024
Het label hoogbegaafd heeft nog vaak een geladenheid. Het wordt soms gezien als elitair of “beter” willen zijn dan de rest.
Als ouder vertellen aan je omgeving of de school van je kind dat er een vermoeden speelt dat er een cognitief talent zit bij je kind is niet altijd een evidente opdracht. Het gevoel aanzien te worden als “weer zo een ouder die denkt dat hij een slim kind heeft” speelt hier zeker een rol in.
We kijken in deze lezing naar de heterogeniteit van de groep die meer uitdaging nodig heeft en wandelen voorbij het stereotype beeld van “het hoogbegaafde kind” en “de hoogbegaafde persoon”. Welke mythes circuleren er rondom hoogbegaafdheid? Brengt een label gevaar met zich mee? Is het altijd nodig om een label te hebben?
Welke stappen zet je bij een vermoeden?
Wanneer trek je aan de alarmbel op school? En hoe zet je dan die stappen om (opnieuw) aan te geven dat je als ouder je zorgen maakt om het welbevinden en de motivatie van je kind.
Ilse Verhoeven
Ilse Verhoeven is RITHA specialist (Radboud International Training On High Ability) en ECHA specialist (European Council on High Ability)
Ze is al 4 jaar partner van expertisenetwerk Hoogbloeier.
Meer informatie over Ilse, lees je hier.
In haar praktijk Hoogbegaan begeleid ze gezinnen met kinderen met een cognitief potentieel.
Tot een maand voor de lezing kan je tickets kopen aan vroegboekkorting.
Tickets staan om naam.
Verloop van de avond:
19 uur 30: Inloop
20 uur: Start lezing
21 uur 30: Einde lezing – napraten bij een drankje indien gewenst.